FAQ

Dit is misschien niet de meest lollige pagina van onze winkel, maar wel een hele nuttige ... met informatie over onze voorwaarden voor dienstverlening ... en "weetjes" voor zanggroepen over het best wel ingewikkelde muziekrecht.


Verzend- en retourbeleid

In deze webshop kun je (door middel van Ideal) met een gerust hart betalen via je eigen bankrekening. Zodra we jouw betaling hebben ontvangen, sturen wij de bestelling naar het door jou opgegeven emailadres.

In verband met het online aanleveren van ons aanbod (in mp3 en pdf), is jouw bestelling helaas uitgesloten van het herroepingsrecht. Dit staat ook in onze Algemene Voorwaarden. Het arrangement heb je vóór de aankoop in zijn totaliteit kunnen beluisteren en beoordelen. Mocht het vervolgens  in de praktijk niet bevallen, dan krijg je dus geen geld terug. Het is nu eenmaal "kopieer-gevoelig" materiaal en wij zijn en voelen ons verplicht om de auteursrechten te beschermen.

Maar mocht je om welke reden dan ook niet tevreden zijn over je aankoop, laat het ons dan vooral weten. Wellicht kunnen wij toch nog iets doen om je onvrede weg te nemen.


Algemene voorwaarden, privacy & disclaimer

Klik hier voor de voorwaarden die van toepassing zijn op deze webshop en onze diensten.

Klik hier om te lezen hoe wij omgaan met gegevens die we in deze webwinkel verzamelen.

Klik hier om onze cookie-verklaring te lezen.

Ook wij zijn mensen en maken soms fouten. Klik hier voor onze disclaimer.


 

Mogen wij het gekochte arrangement aan derden geven?

Het maken van de arrangementen en het verkrijgen van de benodigde muzikale rechten heeft veel tijd, energie en geld van ons gevraagd. Ervan uitgaand dat een arrangement door meerdere koren zal worden afgenomen, proberen wij de prijs van het oefenmateriaal zo laag mogelijk te houden … vooral ook, omdat wij ons realiseren dat deze kosten doorgaans opgebracht moeten worden door verenigingen en hun amateur-koorzangers.

De oefenbestanden en lyrics zijn gevoelig voor ongewilde verspreiding. Wanneer ze aan de koorleden uitgereikt worden, dan zijn jullie verplicht erbij te vermelden dat deze niet verder (via internet) verspreid mogen worden, zeker niet als complete set!

Voor het verspreiden van de lyrics hebben wij heldere afspraken gemaakt met diverse muziekuitgeverijen. Als de bestanden publiekelijk verspreid worden, derven de rechthebbenden en wij alle omzet (ook in de verre toekomst) uit dat arrangement. Dat is dus in strijd met het Auteursrecht. Die gederfde inkomsten worden dan verhaald op degene aan wie het arrangement is geleverd, nog daargelaten wie hem feitelijk heeft verspreid. Ga dus vertrouwelijk en zorgvuldig om met het verstrekte oefenmateriaal!


Als wij een arrangement gekocht hebben, zijn wij dan eigenaar van dat arrangement?

Vocal Company Herma & Belinda is en blijft eigenaar van het koorarrangement; andere koren mogen het bestellen en gebruiken.


Mag een arrangeur, bandleider of dirigent koorarrangementen bewerken/aanpassen?

Alleen na uitdrukkelijke toestemming door de artiest of rechthebbenden.


Hoe kan ik als bestuur/koorleiding aan mijn wettelijke verplichtingen voldoen?

Ieder koor heeft te maken met auteursrechten. Helaas weten maar weinig besturen van koren precies hoe dat in de praktijk werkt. Wie weet nu bijvoorbeeld dat bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk zijn als deze rechten niet zijn afgedragen?

Het auteursrecht is een erg ingewikkeld verhaal binnen ons Nederlandse rechtssysteem (je kunt er op afstuderen!), maar één ding is wel duidelijk: er is altijd één partij die de rechten moet betalen en dat is degene die werkt met het geestelijk eigendom van de auteurs. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor zelfgemaakte arrangementen van bestaande songs. Hoe mooi en 'eigen' ook. Het gaat immers om bewerkingen en duplicering van het geestelijk eigendom van anderen, die daarvoor wettelijk gezien recht hebben op een vergoeding.

Van de bij Vocal Company Herma & Belinda aangeschafte arrangementen zijn/worden alle royalties afgedragen. Daarover dus geen zorgen.

Maarrrrr … er zijn nog meer wettelijke verplichtingen, waar koren aan moeten voldoen. Die zetten we hieronder ter informatie voor je op een rij.


Openbaar maken van repertoire tijdens repetities en uitvoeringen

Elk koor betaalt BUMA-rechten om het repertoire legaal openbaar te kunnen maken tijdens repetities en uitvoeringen. Je betaalt een bedrag per koorlid per jaar voor de repetities en voor de door het koor zelf georganiseerde concerten. Het aantal keren per jaar dat jullie zelf een uitvoering organiseren is bepalend voor de hoogte van het tarief. Er zijn tarieven voor maximaal 3 eigen uitvoeringen en voor maximaal 11 eigen uitvoeringen per jaar. Let op: als jouw koor wordt uitgenodigd door derden, dan telt dat niet mee voor de bepaling van het tarief. De organisator van het evenement is dan namelijk zelf verplicht om af te dragen. Kijk op www.bumastemra.nl voor actuele informatie en betaling.


Geluidsopnames

Veel koren maken voor het instuderen van repertoire gebruik van geluidsopnames. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van oefen-CD's, midifiles, MP3-bestanden, e.d. Als je oefenmateriaal koopt bij een officiële uitgeverij (zoals Vocal Company Herma & Belinda), dan zijn daarvan de rechten al afgedragen. Maar in andere gevallen dienen jullie voor elke zelf gemaakte kopie de rechten af te dragen aan STEMRA. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het dupliceren van CD's die geproduceerd zijn in eigen beheer, dus bijvoorbeeld van een CD van jullie eigen koor. Kijk op www.bumastemra.nl voor actuele informatie en betaling.


Bladmuziek/songteksten

De lyrics die je krijgt bij de arrangementen op deze website worden door ons gelegaliseerd … die kun je dus gebruiken voor het aantal koorleden dat bij de aanschaf is afgesproken.

Veel zanggroepen maken gebruik van bladmuziek. Notenschrift en liedteksten (lyrics) zijn bij het uitoefenen van een muziekhobby onontbeerlijk. Soms vinden koorleden het handig om even een kopie te maken van een stuk bladmuziek. Bijvoorbeeld om er aantekeningen op te kunnen maken en zo het origineel mooi schoon te kunnen houden. Of om een muziekstuk klein afgedrukt mee naar buiten te kunnen nemen voor een uitvoering. Of om een zoekgeraakte partij te vervangen. Of om nieuwe koorleden van informatie te voorzien.

Hoe handig het ook is om zo’n kopie te maken … bladmuziek kopiëren is volgens de Auteurswet niet toegestaan. Op bladmuziek (muziek + tekst) berust auteursrecht/copyright. De Auteurswet staat koorleden alleen toe om korte gedeelten voor eigen gebruik te kopiëren en kopieën te maken wanneer de originelen niet meer te verkrijgen zijn. Daarmee beschermt de wet de rechten van de makers van bladmuziek (de componisten en tekstdichters) en de muziekuitgevers.

Toch kopiëren veel koren al lange tijd op grote schaal bladmuziek. Om aan deze situatie van illegaal kopiëren een einde te maken, is er een nieuwe regeling in het leven geroepen: de regeling Additioneel Kopiëren. Koren en hun leden kunnen hiermee op een eenvoudige manier aan hun wettelijke verplichtingen voldoen.

Voor een licentie om (additioneel) te mogen kopiëren moet een vergoeding worden betaald aan FEMU. Dit kost ongeveer € 2,00 per koorlid per jaar.

Op www.femu.nl kun je hierover meer lezen en een licentie aanschaffen.

 

 

© 2018 - 2024 KOORARRANGEMENTEN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel